Jul 31, 2023

Hoe investeren in vastgoed?

Leer over de verschillende manieren om in onroerend goed te investeren.

Beleggingspanden en vastgoed investeringen hebben doorheen de tijd keer op keer bewezen een van de beste methodes te zijn om je vermogen op te bouwen: Onroerend goed brengt tal van voordelen: stabiele huurinkomsten, waardevermeerdering op lange termijn, diversificatie van je portefeuille en bescherming tegen inflatie. Maar hoe te beginnen met vastgoed? Hier gaan we dieper in op 4 verschillende manieren om in onroerend goed te beleggen zodat je kan beslissen wat het best bij je past en hoe de eerste stap te zetten:

Vastgoedfondsen (ook wel eens REITs genoemd)

Een vastgoedfonds is een fonds dat onroerend goed aankoopt, beheert en verkoopt. Als belegger kan je een aandeel in een REIT kopen en je kapitaal wordt gebruikt om vastgoed aan te kopen. In ruil daarvoor ontvang je als aandeelhouder dividenden die afkomstig zijn uit de huurinkomsten die worden gegenereerd door alle eigendommen in de REIT. Deze fondsen bestaan in vele verschillende vormen:

Voordelen

REIT's bieden dus een gemakkelijke manier om toegang te krijgen tot het beleggen in vastgoed voor beleggers die zeer hands-off willen blijven en de voorkeur geven aan een zeer brede spreiding over vele vastgoedsectoren en geografische regio's. Beursgenoteerde REIT's zijn ook zeer liquide: je kan gemakkelijk aandelen kopen en verkopen op de beurs.  Bij het kiezen van een REIT is het belangrijk om de eigenschappen ervan goed te beoordelen, net zoals je onderzoek zou doen naar elk bedrijf waarin je aandelen zou willen kopen, omdat ze kunnen variëren in termen, rendement, diversificatie, looptijd, en meer.

Nadelen

Hoewel zij hun voordelen hebben, is het ook belangrijk hun nadelen te evalueren:

Vastgoed Crowdfunding

Real estate Crowdfunding platforms brengen beleggers in contact met vastgoedontwikkelaars die hun projecten willen financieren. In ruil daarvoor hopen investeerders regelmatige uitkeringen te ontvangen en/of te delen in de winsten (of verliezen) aan het eind van het project. Het platform is meestal slechts een tussenpersoon en ontvangt een vergoeding voor de uitkeringen tussen investeerders en ontwikkelaars. 

Deze platforms hebben voor een zekere democratisering gezorgd en laten veel meer inbreng en controle toe aan de kant van de belegger om te beslissen waarin hij of zij wil investeren: een land, stad of buurt die hen aanspreekt, een project dat zij als een grote opportuniteit ziet of een vastgoedontwikkelaar in wie zij gelooft. Vaak zien de beloofde rendementen er ook heel goed uit; in sommige gevallen ver boven de 10% per jaar. 

Maar wees waakzaam, want hoge "beloofde" rendementen gaan vaak gepaard met een aanzienlijk risico: De platforms nemen vaak weinig verantwoordelijkheid en als investeerder ben je afhankelijk van de betrouwbaarheid van de ontwikkelaars. De tijdlijn of haalbaarheid van projecten kan drastisch veranderen met negatieve gevolgen voor je uitbetalingen, rendementen of zelfs de terugbetaling van je investering. Op sommige platforms zijn de ontwikkelaars niet eens professionele bedrijven, maar individuen die op zoek zijn naar financiering om een eigendom te aan te kopen en renoveren. Dus een goed onderzoek en zekere due diligence is zeker nodig om slapeloze nachten te voorkomen. 

Beleggingspand kopen

De goede ouderwetse manier om in vastgoed te investeren is het helemaal zelf te doen: een pand zoeken, kopen, renoveren, beheren en uiteindelijk verhuren of het verkopen voor een hogere prijs. En als resultaat een groot rendement op je investering maken. Het is zeker een bewezen methode, aangezien veel grote investeerders in de geschiedenis hun rijkdom hebben opgebouwd via vastgoed. Het is ook iets waar velen van ons naar kijken, omdat we allemaal wel voorbeelden kennen van mensen in onze familie, vriendenkring en kennissen in de buurt die succes hebben gehad met het bezitten en verhuren van een of zelfs meer panden.

Hoewel de doe-het-zelf manier je veel controle, flexibiliteit en vrijheid biedt en het zeker opwindend is, is de realiteit dat het voor velen niet erg toegankelijk en haalbaar is om verschillende redenen:

Veel geld nodig

Afhankelijk van het hypotheekbedrag waarvoor je in aanmerking komt, zal je normaal gesproken nog steeds een enorm bedrag moeten neerleggen. Bijvoorbeeld: als je een huis koopt van 500.000 euro en een hypotheek kunt krijgen van 80% van de waarde, moet je nog steeds 100.000 euro zelf inbrengen. Zelfs als je dergelijke bedragen hebt kunnen sparen, zou het nog steeds uiterst riskant zijn, om het allemaal in een en dezelfde woning te stoppen.  

Veel tijd nodig

Het kopen van een woning is niet zoals het kopen van een aandeel op je stock trading app in enkele minuten. Nee, het duurt maanden en vereist veel toewijding en inspanning van jouw kant: panden zoeken, panden bezoeken, onderzoek doen, de rekensom maken, onderhandelen en zodra aanvaard kan het nog maanden duren voordat je daadwerkelijk eigenaar bent van het pand en vergeet ook niet de mogelijke renovaties die je mogelijks nog moet doen.

Veel moeite

Bovenstaand proces is ook niet zonder hindernissen. In de meeste gevallen moet je een makelaar, hypotheekverstrekker, technisch inspecteur, belastinginspecteur, verzekeringsagent en notaris inschakelen om het proces te doorlopen (en daar hangt een prijskaartje aan). 

Vele mensen hebben het eerder gedaan, dus het is zeker mogelijk, maar het is verre van gemakkelijk en ongecompliceerd.


Klaar om te beginnen met investeren in de komende 5 minuten?

Begin uw reis

BRXS Properties

Hoewel de bovenstaande manieren elk hun voordelen hebben, zijn we BRXS Properties begonnen omdat we ons niet echt in die opties konden vinden:

Dus zijn we BRXS Properties gestart, om zo dicht mogelijk bij het zelf doen te komen, en tegelijkertijd de drempels om te beginnen te verlagen. Met BRXS Properties maken we het mogelijk voor onze gebruikers om te investeren in de huurwoningen van hun keuze:

Wat zijn de voordelen:

Verdien huurinkomsten en mogelijke waardevermeerdering

Elke drie maanden worden de netto huurinkomsten uitbetaald aan alle investeerders en mogelijke toekomstige waardevermeerdering op de lange termijn. Je kan hier meer lezen over de te verwachten rendementen.

Geen gedoe

Je kan in enkele minuten investeren zonder veel moeite en moet je geen zorgen maken over het beheer van het beleggingspand. BRXS Properties zorgt voor het onderhoud en de dagelijkse gang van zaken, contact met huurders, houdt de boekhouding bij, verzekeringen, jaarlijkse belastingaangiften, enz. Hiervoor vragen we een beheersvergoeding die we aftrekken van de huurinkomsten (meer info over onze vergoedingen vind je hier)

Begin met weinig geld (€100)

Je kan met weinig geld beginnen (vanaf slechts €100), beleg in wat voor je werkt, leer al doende en bouw je vastgoed portfolio geleidelijk aan.

Gepersonaliseerd

Elke investering vertegenwoordigt slechts één eigendom. Je weet precies wat je koopt.

Transparantie

Je krijgt volledig inzicht in alle informatie voordat je je investering doet. Zodra je eigenaar bent van BRXS Properties notes in een eigendom, ontvang je ook een kwartaaloverzicht van dat eigendom met een gedetailleerd overzicht van alle huurinkomsten en kosten, zodat je de kwartaalbetalingen die je ontvangt goed kan begrijpen.

Diversificatie

Ons platform biedt meerdere panden waarin je kan investeren, en we zullen in de toekomst meer panden blijven toevoegen. Dit laat je toe je investering te spreiden en niet alles in één eigendom te hebben.

Wat zijn de risico's?

Hoewel wij BRXS Properties hebben gestart om het beleggen in vastgoed toegankelijker, aantrekkelijker en transparanter te maken, is het belangrijk te begrijpen dat alle BRXS Properties beleggingen nog steeds risico's met zich meebrengen, net als alle andere vormen van beleggen. Het rendement dat je maakt is variabel en kan zowel positief als negatief beïnvloed worden door factoren zoals de huizenprijzen of vastgoed specifieke gebeurtenissen zoals wanbetaling van een huurder of een onverwacht onderhoud dat buiten het geplande budget valt. Je kan meer lezen over risico's in het volgende artikel, onze speciale risico FAQ en je vindt ook een uitgebreid overzicht van de belangrijkste risico's in het AFM informatiedocument van elk vastgoedobject.

Begrijp de mogelijke risico’s goed vooraleer je begint en investeer alleen met geld dat je kan missen want je kan je inleg verliezen.

Was dit artikel nuttig?

412 van 501 mensen zeiden dat dit hun vraag beantwoordde.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Klaar om te beginnen met investeren in de komende 5 minuten?

Begin uw reis