Investeren in Vastgoed: Hoe Start Je Vandaag?

Co-Founder BRXS
Filip Nuytemans
Co-Founder BRXS
3/10/2023

1. Introductie tot Vastgoed Investeren

Investeren in vastgoed is een eeuwenoud concept dat bewezen heeft de tijd te doorstaan. Of het nu gaat om de aankoop van huurwoningen, het opknappen van huizen, of het bouwen van commerciële panden, vastgoedbeleggen kan een krachtige manier zijn om je vermogen te vergroten.

Begin met investeren in stukjes beleggingspand
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

2. De 5 Redenen om in Vastgoed te Beleggen

 1. Waardebehoud: Vastgoed behoudt zijn waarde meestal goed, zelfs tijdens economische recessies.
 2. Passief inkomen: Door het verhuren van een beleggingspand kan je een gestage stroom van passief inkomen genereren.
 3. Waardevermeerdering: In tegenstelling tot veel andere investeringen, kan vastgoed in waarde stijgen na verloop van tijd.
 4. Hedge tegen inflatie: Vastgoed kan ook dienen als een hedge tegen inflatie, aangezien de prijzen van vastgoed vaak stijgen met de inflatie.
 5. Fiscale voordelen: Er zijn veel fiscale voordelen verbonden aan het investeren in vastgoed, waaronder afschrijvingen en belastingvrije uitwisselingen.

3. De 5 Risico’s van Investeren in Vastgoed

 1. Vastgoedmarkt: Zoals elke markt, kan de vastgoedmarkt fluctueren, wat kan leiden tot verlies van waarde.
 2. Onderhoudskosten: Onderhoud en reparaties kunnen kostbaar zijn en de winst verlagen.
 3. Vacatures: Een leegstaand pand betekent geen huurinkomsten en kan leiden tot verlies van inkomsten.
 4. Slechte huurders: Problemen met huurders kunnen tot verlies leiden en je kunnen verplichten juridische stappen te ondernemen.
 5. Financiële belasting: Het kopen en onderhouden van een pand kan een financiële belasting zijn, vooral als er een hypotheek bij betrokken is.

4. Hoe Verdien je Geld met Vastgoed Investeren

Geld verdienen met vastgoed investeren kan op verschillende manieren gebeuren. Een van de meest voor de hand liggende manieren is via huurinkomsten. Door een pand te kopen en dit vervolgens te verhuren aan huurders, kan je maandelijks een gestage stroom van inkomsten genereren. Een andere manier is door waardevermeerdering. In de loop van de tijd kan de waarde van een pand stijgen, waardoor je winst kunt maken wanneer je besluit het pand te verkopen. Tot slot kun je geld verdienen door panden te kopen, te renoveren en vervolgens voor een hogere prijs te verkopen, een proces dat bekend staat als 'flipping'.

5. Hoe kan je Geld Verliezen met Vastgoed Investeren

Vastgoed investeren gaat niet zonder risico's, en er zijn meerdere manieren waarop je geld kunt verliezen met deze vorm van investeren. Een daarvan is een daling van de waarde van je pand. Als de vastgoedmarkt instort of als de wijk waarin je pand zich bevindt in waarde daalt, kan je pand minder waard worden dan je ervoor betaald hebt. Ook kunnen hoge onderhoudskosten, of onvoorziene reparaties, een flinke hap uit je winst nemen. Daarnaast kan leegstand van je pand leiden tot verlies van huurinkomsten. Ten slotte kunnen problemen met huurders leiden tot rechtszaken en andere kosten, en kunnen financiële lasten, zoals een hypotheek, een aanzienlijke financiële belasting vormen.

6. 5 Manieren om te Investeren in Vastgoed

 1. Huurwoningen: Dit zijn residentiële panden die je koopt en verhuurt aan huurders.
 2. Flipping huizen: Dit is het proces van het kopen van een pand, het renoveren, en het vervolgens verkopen voor een winst.
 3. Commercieel vastgoed: Dit omvat winkels, kantoren en andere commerciële panden.
 4. Onroerend goed Investeringsfondsen (REITs): Dit zijn beursgenoteerde bedrijven die eigenaar zijn van en exploiteren van inkomstengenererend onroerend goed.
 5. Crowdfunding voor onroerend goed: Hier investeer je samen met andere investeerders in een specifiek project of pand.

7. Belangrijke Aspecten voor Vastgoed Investeren in 2023

In 2023 zijn er verschillende belangrijke aspecten waarmee je rekening moet houden bij het investeren in vastgoed. Een daarvan is de economische vooruitzichten. De gezondheid van de economie kan een grote invloed hebben op de vastgoedmarkt, dus het is belangrijk om op de hoogte te blijven van economische trends. Ook de rentetarieven spelen een rol. Wanneer de rente laag is, kan dit het kopen van vastgoed aantrekkelijker maken, terwijl hoge rentetarieven dit minder aantrekkelijk kunnen maken. Verder speelt de toestand van de huizenmarkt een rol. De vraag naar en het aanbod van woningen kunnen invloed hebben op de prijzen van vastgoed. Ten slotte is de locatie van het pand altijd een cruciale factor. Het kiezen van een pand in een opkomende of stabiele wijk kan de kans op winst vergroten.

8. Wettelijke Aspecten van Vastgoed

Vastgoed investeren heeft een breed scala aan wettelijke aspecten waar je rekening mee moet houden. Belastingwetten, bijvoorbeeld, hebben een directe invloed op je winst uit vastgoedbeleggingen. Je moet rekening houden met zaken als afschrijving, kapitaalwinstbelasting en eventuele belastingvrije uitwisselingen. Eigendomswetten bepalen wie een pand mag bezitten en hoe eigendomsoverdracht plaatsvindt. Huurwetten bepalen hoe je als verhuurder met huurders moet omgaan, en welke rechten en verantwoordelijkheden je hebt. Bouwvoorschriften kunnen bepalen wat je met een pand mag doen, bijvoorbeeld of je mag bouwen of renoveren. Het is altijd aan te raden om juridisch advies in te winnen bij het investeren in vastgoed om ervoor te zorgen dat je voldoet aan alle relevante wetgeving en regelgeving.

Contact opnemen