5 belangrijke redenen om een huis te kopen en verhuren

Vastgoed beleggen
Co-Founder BRXS
Filip Nuytemans
Co-Founder BRXS
7/2/2023

Een huis kopen voor verhuur is een hele populaire manier om een passief inkomen op te bouwen en te profiteren van de stijgingen in de huizenmarkt op de langere termijn. In dit artikel kijken we naar de meest belangrijke voordelen van direct investeren in een huurwoning. 

Hier vind je onze volledige gids over hoe een huis kopen en verhuren of zelfs hoe te beleggen in vastgoed met kleine bedragen.

Passief inkomen uit huur

Elke maand ontvang je de huur van de bewoners in je beleggingspand. Deze inkomsten zijn een perfecte manier om een passief inkomen op te bouwen: een vast bedrag dat elke maand op je rekening gestort wordt. Hoewel er risico’s zijn zoals leegstand (een tijdje geen huurders) of huurders die niet betalen, zijn de huurinkomsten in het algemeen vrij stabiel en voorspelbaar.

Voor je een huurwoning aankoopt, is het aan te raden om een berekening te maken van het te verwachte directe rendement uit je huurinkomsten. Dit doe je door alle kosten zoals verzekering, belasting, rentebetalingen op de hypotheek, herstellingen, erfpacht,... af te trekken van de jaarlijkse huur. Deze jaarlijkse netto huurinkomsten deel je dan door je investering in het pand om het directe rendement te bekomen. Het liefst wil je ergens tussen de 3-4% uitkomen.

Ontwikkeling van de huizenmarkt

Buiten de huurinkomsten, geniet je op de lange termijn ook nog van mogelijke stijgingen op de huizenmarkt. Deze zijn onmogelijk exact in te schatten want niemand weet wat de toekomst brengt.

Laat ons dan maar de historische ontwikkeling in de Nederlandse huizenmarkt kijken: In 1949 was de gemiddelde prijs van een woning nog 9.199 euro en vandaag ligt dat op 387.000 euro. Als je dit uitrekent dan komt het neer op een gemiddelde stijging van 5,4% per jaar. We kunnen dus stellen dat vastgoed op de lange termijn in waarde stijgt. Hier vind je meer info over de actuele woningmarkt en de prognose.

Door gedeeltelijk een vastgoedpand te financieren met een verhuurhypotheek, kan je de mogelijke waardevermeerdering vergroten dankzij het hefboom effect.

verhuurhypotheek verhoogt je rendement

De hypotheek op je beleggingspand zorgt voor een hefboomwerking omdat je minder eigen vermogen moet inbrengen. Met als gevolg dat dezelfde winsten nu gerealiseerd worden met minder eigen kapitaal en dan krijg je een hoger rendement. 

Klein voorbeeld:

Stel je koop een appartement van 400K met 100K eigen kapitaal en 300K hypotheek. Als de woning het volgende jaar met 5% in waarde stijgt, is het 420K waard en de eigenwaarde is 120K (Waarde min de hypotheek). Je hebt dus 20K winst gemaakt op je initiele investering van 100K en dus een rendement van 20% (beter dan de 5% indien je de woning zonder hypotheek had aangekocht).

Meer stabiliteit

Als je belegt op de beurs dan weet je waarschijnlijk wat volatiliteit is: de aandelenprijzen kunnen sterk verschillen van dag tot dag en zo heb je dagen met hoge stijgingen (+10%) maar ook dagen met sterke dalingen (-10%). Over de lange periode gaat de beurs wel omhoog, maar dit achtbaan gevoel kan behoorlijk uitputtend zijn als je je portefeuille geregeld volgt en het betekent ook meer risico. 

Vastgoed kent een veel lagere volatiliteit en brengt als gevolg meer stabiliteit in je portefeuille en vermindert misschien ook wel het aantal slapeloze nachten waar je piekert over dalingen in je portefeuille.

Inflatie hedge

Van alle type investeringen, is vastgoed het meest gecorreleerd met inflatie. Dus wanneer de prijzen stijgen door inflatie, stijgt vaak ook de waarde van een woning en ook de huurprijs. De meeste huurcontracten stipuleren een verhoging van de huurprijs om de inflatie te volgen, waardoor je huurinkomsten mee naar boven bewegen en een bescherming tegen inflatie bieden. 

Laagdrempelig investeren in een beleggingspand

Je kan zelf aan de slag gaan en je eerste beleggingspand volledig zelf aankopen. Nu is het wel niet zo gemakkelijk en laagdrempelig als investeren in aandelen. Het kan veel tijd en moeite vergen, en in de meeste gevallen heb je een aanzienlijk bedrag nodig.  

Daarom zijn wij BRXS gestart: een platform waar je direct kan investeren in beleggingspanden van jouw keuze vanaf €100 en je vastgoedportefeuille opbouwen. Je verdient huurinkomsten en profiteert ook van de waardeontwikkeling op de langere termijn.

Maak nu een gratis account aan of leer meer over hoe te beginnen met BRXS.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Contact opnemen