Wij zien nu heel wat nieuwe opportuniteiten opduiken en zijn daarom heel enthousiast over investeren in Nederlands vastgoed. Hieronder gaan wij dieper op in waarom en hoe we onze portfolio strategie hierop afgesteld hebben:
1. De vrije huursector in binnensteden wordt een goudmijn.
In meer detail is dit beschreven in een recente analyse in Vastgoedjournaal, maar in het kort uitgelegd: De nieuwe middenhuur wetgeving duwt heel wat huurwoningen uit de vrije sector en in de sociale huur, met een veel lager rendement als gevolg. Hierdoor gaan veel particuliere eigenaars hun huurpanden verkopen in plaats van in de sociale huur aan te bieden. Door dit afnemende aanbod in huurwoningen zullen de huurprijzen in binnensteden dus door het dak gaan. Als resultaat gaan de goede beleggingspanden in de vrije sector sterk in waarde toenemen.
Bij BRXS gaan we specifiek op zoek naar beleggingspanden die zich in de vrije sector bevinden of die we door een kleine renovatie en verbetering van energielabel in de vrije sector kunnen houden.
2. Investeren waar de tekorten zijn
Er is momenteel een enorm tekort aan studentenhuisvesting en dit tekort blijft elk jaar toenemen omdat er niet genoeg studentenhuizen bijkomen, en de toestroom van (buitenlandse) studenten blijft stijgen. Daarom blijven we bij BRXS sterk inzetten op kamerverhuurpanden die vaak een hoger rendement brengen, een lagere kans op leegstand en een goede prognose hebben voor de volgende jaren.
3. Goedkoper aankopen
Door de hogere rente en nieuwe wetgevingen zijn er minder kopers dan voorheen voor beleggingspanden. Dit laat ons toe om nog strikter te zijn op de kwaliteitseisen en sterk te onderhandelen. Ons laatste pand in Oosterpark bijvoorbeeld, hebben we aangekocht onder de taxatiewaarde.
4. Algemeen tekort aan residentieel vastgoed
Nederland blijft een sterke economie die heel wat bedrijven, expats en investeringen aantrekt; die groei gaat blijven en als gevolg is er een sterk huizenaanbod nodig. Maar ondanks de groei over de laatste 10 jaar, is er nog steeds een tekort van meer dan 300.000 woningen. Dat is enorm! Om dit tekort te dichten, tracht het ministerie van Binnenlandse Zaken het tempo van 70.000 nieuwe woningen op te trekken naar 100.000 nieuwe woningen per jaar. Zelfs als dit gehaald wordt (wat niet reëel lijkt), wordt het tekort aan woningen niet weggewerkt vóór 2030.
5. Nieuwe wetgevingen geen impact op BRXS
Andere nieuwe wetgevingen zoals Box 3 en de opkoopbescherming hebben geen impact op BRXS:
- De Box 3 aanpassingen hebben een negatieve impact voor particuliere beleggers die zelf een eigen pand bezitten omdat je de schulden (hypotheek) niet meer kan aftrekken van de vastgoedwaarde, wat resulteert in een veel hoger fictief rendement. Maar voor beleggers die beleggen in vastgoedfondsen of via het BRXS platform is er geen impact; het wordt zelfs fiscaal interessanter om niet rechtstreeks zelf panden aan te kopen, maar via een fonds of BRXS te beleggen.
- Opkoopbescherming (eigen bewoningsplicht) heeft alleen impact op koopwoningen waar er nog geen verhuur is. Ook hier is er geen impact voor BRXS aangezien we ons focussen op bestaande huurwoningen
Ons nieuwste pand in Oosterpark (Amsterdam) is een goed voorbeeld van hoe we inspelen op al de bovenstaande trends en zo beleggingspanden aanbieden die heel sterk staan voor de toekomst.
Natuurlijk gaan we in de toekomst ook naar andere sectoren en zelfs het buitenland kijken, maar op dit moment is er goed rendement te halen onder onze neus en in sectoren waar we heel wat ervaring hebben. Dus zou het zonde zijn daar niet op in te spelen.