Passief inkomen: De 5 beste ideeën om te verdienen in 2023.

Vastgoed beleggen
Co-Founder BRXS
Filip Nuytemans
Co-Founder BRXS
30/1/2023

Wat is passief inkomen? Het is geld dat je verdient zonder dat je er veel moeite voor moet doen. Dit is in tegenstelling tot je dagelijkse job, wat een actief inkomen is, en waar je in de meeste gevallen heel wat uren moet kloppen en werk verrichten om je maandelijks salaris te verdienen.

Er zijn ook heel wat misconcepties over een passief inkomen opbouwen. Vele mensen denken dat het betekent dat je iets voor niets krijgt of dat je heel snel geld kan beginnen verdienen en in een mum van tijd er enorm rijk van kan worden. Maar dit is niet correct. In vele gevallen moet je er wel initieel werk instoppen of iets creëren, en het kan ook een tijdje duren voor je er echt de vruchten van ziet. Maar over tijd vergt het weinig tot geen inspanning om het in stand te houden en is het een geweldige manier om extra vermogen op te bouwen en meer financiële zekerheid te creëren voor jezelf en je familie. In dit artikel gaan we dieper in op wat passief inkomen is en hebben we de beste manieren geselecteerd om een passief inkomen te verdienen.

De 5 beste ideeën om passief inkomen te genereren:

Verdien passief inkomen uit vastgoed vanaf €100.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Wat is passief inkomen niet?

Voordelen van passief inkomen:

Wie wil er nu niet meer geld verdienen? Het probleem is echter dat overschakelen naar een beter betaalde (en vaak drukke) job of een tweede baan beginnen, vaak je familieleven en vrije tijd niet ten goede komt. We zijn allemaal beperkt in de tijd die we hebben en meer stress of een burnout willen we ook al niet. Dus liefst iets opbouwen dat uiteindelijk op zichzelf kan staan en waar we na verloop van tijd geen tot weinig moeite in moeten steken. 

Er zijn heel wat redenen hoe een passief inkomen je leven kan verbeteren:

Gemakkelijker je financiële doelen halen

Je hebt allicht vaak gedacht “Als ik meer geld verdien, dan zou ik dit of dat doen”.  Dit extra inkomen laat je toe je dromen in realiteit om te zetten en je financiële doelen sneller te bereiken en zelfs voorbij te steken.

Moeilijke tijden overbruggen

Zeker de laatste maanden zijn niet gemakkelijk geweest met de hoge inflatie en stijging van de prijzen, maar we hebben het allemaal wel eens moeilijk: het verliezen van je job, een langdurige ziekte,... Het passieve inkomen laat je toe om deze tijden door te komen zonder dat je moet inbinden op je levensstijl of wat je graag doet. 

Minder afhankelijk van je baan

Eens het geld van je activiteit of side gig begint binnen door te stromen en hopelijk zelfs groeit over tijd, wordt je steeds minder afhankelijk van je baan. De minder afhankelijk je wordt de meer vrijheid dat dit met zich meebrengt.

Meer financiële vrijheid

Meer inkomen brengt meer vrijheid met zich mee, zeker als je niet elke dag 7 uur moet gaan werken om dat inkomen te krijgen. Dit wil simpelweg zeggen dat je meer tijd hebt om je passies achterna te gaan. Je kan bijvoorbeeld wat meer onbetaald verlof nemen omdat je wil gaan leren surfen in Costa Rica of je kan je job opzeggen om terug te gaan studeren en in te zetten op je droom carrière. 

Je kan ontsnappen aan de ‘daily grind’ en wat tijd nemen voor jezelf. En dit alles zonder je zorgen te moeten maken over hoe je de eindjes aan elkaar gaat knopen elke maand. 

In andere woorden, je leven krijgt opeens heel wat meer mogelijkheden, je kan de teugels terug in eigen handen nemen en wordt terug baas over je jezelf, je tijd en wat je doet.

Minder stress

Een van de grootste oorzaken van stress zijn geldzorgen. Aangezien passief inkomen je financiële stabiliteit, je mogelijkheid om te sparen, je maandelijks budget, je vrijheid en nog veel meer vergroot, is het ook heel normaal dat het je stress levels enorm kan helpen verminderen. 

Eerder op pensioen

De heilige graal is natuurlijk vroeger op pensioen kunnen gaan. Iets wat voor de meeste mensen slechts later in hun leven kan worden bereikt. Maar, als je een aantal extra inkomsten opbouwt, is je pensioen misschien niet zo ver weg als je wel denkt.

Zelfs als je meer begint te sparen, zal je je pensioenleeftijd niet snel zien dalen en dit komt omdat je uiteindelijk geen vervang inkomen hebt op het moment dat je op pensioen gaat. Daarom dat een passief inkomen zo essentieel is als je op jonge leeftijd al op pensioen wil gaan. Eens je passief inkomen even groot begint te worden als je salaris en voldoende is om je levensstijl te financieren dan kan je op pensioen gaan overwegen, want je salaris valt weg maar je hebt nog wel je passief inkomen. Het is natuurlijk wel verstandig om na te denken over het toekomstig traject van je passief inkomen en ook overwegen om te gaan diversifiëren met meerdere andere passieve inkomsten.

De beste methodes om een passief inkomen te creëren:

Hier bespreken we meest voorkomende manieren om een extra inkomen te verdienen in Nederland.

1. Verkoop waar je goed in bent

Zet je talent of je kennis om in een passief inkomen. Iedereen heeft wel iets waar hij of zij heel goed in is of heel wat over weet. En die kennis kan heel waardevol zijn voor anderen en dus zijn er heel wat manieren om daar geld mee te verdienen. Enkele praktische voorbeelden:

Maak video lessen

Een van de meest populaire strategieën voor een passief inkomen is het maken van video lessen, en dan dan verspreiden en verkopen via websites zoals Coursera en Udemy. Je kan ook beginnen met een instap model waar je de eerste les gratis aanbiedt en dan geld begint te vragen voor de meer geavanceerde lessen.

Nu is het wel belangrijk dat je lessen kwalitatief heel goed zijn en dat je niet alleen een expert bent in het gebied, maar het ook heel goed kan uitleggen. Nu is een expert wel een relatief begrip, er zijn heel wat succesvolle video lessen van mensen die niet formeel gestudeerd hebben voor het topic, maar er gewoon enorm veel ervaring in hebben.

Youtube

Je kan je kennis of je passie ook gratis verspreiden via een youtube kanaal. Maak goeie video’s over een populair onderwerp of een specifieke niche, en als je meer en meer publiek begint aan te trekken met je episodes, dan zal je na verloop van tijd ook meer inkomsten krijgen omdat Youtube de inkomsten van sponsors en advertenties deelt met de video makers. 

Best dat je echt een passie hebt voor het topic, want dat zal je de motivatie geven om door te zetten en betere video’s te maken. Een aantal ideeën die al bewezen hebben heel wat publiek aan te trekken:

Social media 

Heb je heel wat volgers op TikTok of Instagram? Dan kan je samenwerken met bedrijven en consumentenmerken die je betalen om een post te wijden aan hun product. Nu heb je wel een serieus publiek nodig om dit echt interessant te maken voor partners om geld op tafel te leggen. Als je dus nog geen grote aanhang hebt dan moet je heel wat tijd spenderen om dit op te bouwen door populaire posts te maken en je publiek te doen groeien over tijd. Hetzelfde geld als bij de andere opties, best goed nadenken waar je passies liggen, waar je interessante dingen over hebt te vertellen (of fotograferen) en wie daar in geïnteresseerd zou zijn.

Ecommerce

Dit is zeker geen gemakkelijke manier maar kan heel rendabel zijn eens je ermee op gang bent. Het meest belangrijke is natuurlijk het product dat je wil verkopen en dus zul je iets moeten ontwerpen. Er zijn natuurlijk al oneindig veel producten te vinden op het internet, dus je product moet er op een of andere manier uit steken of een specifieke doelgroep aanspreken. Misschien een imker starter kit, keto-ontbijtgranen, trekrugzak gemaakt van duurzame materialen, premium zwemshorts, organische kinder snacks, lactosevrije ijscrème met lokale ingrediënten,....

Eens je een product hebt, moet je natuurlijk een fabrikant zoeken die het voor je kan maken, de verpakking ontwerpen, een eigen webshop maken op Shopify of verkopen via amazon en alle logistiek opzetten. Zoals al gezegd niet gemakkelijk maar als je succesvol bent dan kan het echt hard gaan. Er zijn genoeg voorbeelden van solo-entrepreneurs die honderdduizenden euros per jaar winst maken en in sommige gevallen hun brand uiteindelijk voor miljoenen euros hebben verkocht.

2. Investeren in vastgoed (met weinig startkapitaal)

Beleggen in beleggingspanden is een van de oudste en meest effectieve manieren om passief inkomen te verdienen omdat je een stabiele maandelijks geldstroom ontvangt uit de huur. Daarbovenop kan je ook de waarde van je woning zien stijgen op de langere termijn. 

Nu is een huis kopen om te verhuren niet heel toegankelijk voor de meesten: je hebt vaak heel wat kapitaal nodig om te starten (minstens enkele tienduizenden euro’s), het vergt heel wat werk en kopzorgen (onderhoud, renovaties, huurders zoeken,...) en je moet ook goed nadenken over alle risico’s dat het met zich meebrengt. Zeker als je een groot deel van je spaargeld in eenzelfde woning steekt.

Daarom kan het voor vele mensen interessant zijn te investeren in vastgoed via nieuwe innovatieve platformen zoals BRXS, waar je met kleinere bedragen kan beginnen en ook je investeringen kan spreiden over verschillende panden. Met BRXS kan je direct investeren in beleggingspanden vanaf €100, zodat je kan genieten van maandelijkse huurinkomsten en ook de mogelijke waardevermeerdering over de lange termijn. Meer over investeren in vastgoed met BRXS.

Andere interessante artikels als je geïnteresseerd bent om met vastgoed te beginnen:

3. Start een blog of nieuwsbrief

Hetzelfde principe als voordien: schrijf waar je passie in hebt of heel wat over kent. Jouw interessante blogposts kunnen een groot publiek aantrekken en hier kan je dan weer geld mee verdienen op verschillende manieren zoals:

Een nieuwsbrief (email over een interessant topic) dat je wekelijks naar je publiek uitstuurt kan je ook monitizen met affiliate of display marketing, maar je kan ook je publiek vragen om een kleine maandelijkse bijdrage te betalen om de email te ontvangen. Je moet dan wel een heel interessante inhoud kunnen samenstellen op wekelijkse basis en hier gaat heel wat werk in blijven steken, zelfs al heb je een groot publiek bijeen gehaald. Met een blog kan je focussen op ‘evergreen content’ en posts die relevant blijven voor een hele lange tijd en blijven publiek aantrekken. Bijvoorbeeld een blog over “de meest efficiënte manier om je Gmail box te organiseren” die zal binnen een jaar ook nog wel in high demand zijn.

4. Beleggen in dividendaandelen, obligaties of crypto staking

Als je belegt in aandelen, dan zijn er twee manieren om te rendement te halen: 1) Dividenduitkering van bedrijven die hun winst of een gedeelte ervan uitkeren aan aandeelhouders 2) Mogelijke waardevermeedring van het aandeel. Het tweede is geen passief inkomen omdat er geen zekerheid is en geen stabiele uitkering, je zal je belegging moeten verkopen om de winst eruit te halen, maar de dividenden kan je zien als passief inkomen omdat je geld gestort krijgt zonder je belegging te moeten verkopen. 

Je moet natuurlijk op zoek naar aandelen die in het verleden goede dividenden hebben uitgekeerd. Je zal ze zeker vinden, maar het verleden is niet altijd een goede indiocatie en in slechte tijden kan het goed zijn dat het bedrijf geen ruimte heeft om een dividend uit te keren. Er zijn tegenwoordig ook ETFs die specifiek focussen op dividend aandelen zodat je je belegging beter kan spreiden.

Voor meer zekerheid kan je ook investeren in obligaties wat eigenlijk leningen aan bedrijven of de overheid zijn, en dan krijg je een periodieke uitbetaling van rente. Die zijn vrij zeker, maar er bestaat wel altijd het risico dat het bedrijf in moeilijkheden komt en hun schulden niet kunnen terug betalen. Dus goed om te kijken naar de rating die het bedrijf heeft. De beste rating is AAA.

Andere mogelijkheden zijn Peer-to-peer lenen of staking met Crypto, maar deze zijn natuurlijk ook meer risicovol.

Als je meer informatie wil over alle verschillende vormen van beleggen:

5. Verhuur iets

Denk eens goed na over al je bezittingen want misschien heb je wel iets dat je gemakkelijk kan verhuren:

Tegenwoordig heel zelfs websites zoals Homecamper waar je tuin, veld of bos kan aanbieden aan mensen om hun tent of camper te plaatsen en te overnachten. Misschien heb je een garagebox of parkeerplaats in een stadsdeel waar er enorm vraag naar is. Of heel wat andere kleine dingen zoals grasmaaier, projector, aanhanger of hogedrukspuit op Peerby.  

Conclusie

We gaan er geen doekjes om winden: een goed passief inkomen opbouwen is niet gemakkelijk en het is zeker geen ‘get rich quick’ fad. Je zal er wel degelijk wat moeite voor moeten doen (zeker in het begin) en er kan ook wat tijd over gaan tot je inkomsten beginnen te groeien tot een mooie maandelijkse bijdrage, maar het is zeker de moeite waard. Eens je passieve inkomen er is, kan het een enorme positieve impact hebben op je financiële toekomst, je vrijheid en heel wat nieuwe deuren voor je openen. 

Contact opnemen