Hoe investeren in vastgoed met weinig geld

Vastgoed beleggen
Co-Founder BRXS
Filip Nuytemans
Co-Founder BRXS
26/5/2023

Er zijn twee manieren om geld te verdienen in je leven. Het eerste is het ontvangen van een salaris, dus het geld dat je verdient door te werken. De twee manier is je verdiende geld te laten werken voor jou door het te beleggen, zodat je geleidelijk aan je vermogen laat groeien. Alleen met de eerste manier ga je niet ver komen, omdat het geld dat je spaart op je rekening je niks oplevert. Investeren is de manier om het te laten groeien dus!

Vastgoed is een van de meest populaire manieren om geld te investeren omdat het je de kans geeft een passief inkomen te generen. Die inkomsten kan je dan weer verder investeren en zo kan je geleidelijk aan bouwen aan je financiële onafhankelijkheid. Toch denken velen mensen dat investeren in vastgoed alleen iets is voor de hele rijken of pas op latere leeftijd. In dit artikel leggen we uit hoe het voor iedereen toegankelijk kan zijn en hoe je al kan beginnen, zelfs met een hele kleine inleg. Als je nog wat meer wilt leren over waarom beleggen in vastgoed een goede investering is, check onze blog investeren in onroerend goed voor beginners.

Gemakkelijk beleggen in vastgoed met BRXS
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Kan je beleggen in onroerend goed met weinig geld?

Heel simpel, JA!  Het is zeker mogelijk om in onroerend goed te investeren met een klein bedrag. 

Dit is precies waarom wij BRXS zijn gestart, onze missie is om investeren in vastgoed laagdrempelig te maken zodat je direct kan investeren in beleggingspanden van jouw keuze vanaf €100, huurinkomsten kan verdienen, kan genieten van eventuele waardevermeerdering op de langere termijn en zo een (droom) portefeuille kan bouwen. In deze blog focussen wij op de verschillende manieren om te investeren met weinig geld waaronder ook hoe te beginnen met BRXS. Het is uiteindelijk aan jou om te kiezen wat het beste bij je past.

Wat is weinig geld?

Het is van belang om hier even bij stil te staan, want dit is voor iedereen net iets anders en het heeft zeker impact op de verschillende opties die beschikbaar zijn voor je. Voor sommigen is het €100 op maandbasis terwijl anderen misschien wel enkele duizenden euro's hebben liggen. Ongeacht in welke categorie je valt, en misschien val je ergens er tussen in, er zijn mogelijkheden voor iedereen. 

Probeer wel binnen je budget te blijven en probeer alleen te investeren met wat je kan missen. Zelfs al begin je klein, als je consistent en vastberaden blijft dan zal je je vermogen geleidelijk aan zien toenemen en meer mogelijkheden krijgen om te diversifiëren.

6 manieren om te beleggen in vastgoed met weinig geld.

Er zijn zowel directe als indirecte manieren om te beleggen in onroerend goed. Direct wil zeggen dat jij het beleggingspand zelf aankoopt en dus de volledige controle hebt in je investering. Bij indirect investeren ben jij niet degene die aankoopt, beheert of verkoopt, maar je belegt als participant in een fonds, lening of investering.

Elke manier is anders en heeft zijn voor- en nadelen, dus het is belangrijk je goed in te lezen en te kiezen welke manier het beste bij je past. Je hoeft het niet perse bij één optie te houden en het is altijd mogelijk om een paar verschillende opties te proberen en te kijken wat het beste voor jou werkt. 

De diverse opties op een rij: 

Investeren in beleggingspanden

Een beleggingspand kopen is simpelweg een huis kopen om te verhuren. De huur levert je elke maand een passief inkomen op en hopelijk geniet je op de lange termijn ook van een waardestijging in huizenprijzen zodat je eigen vermogen in je pand meer waard wordt. In onze blog lees je meer over het rendement uit huur en waardeontwikkelingen

Dit is de meest traditionele methode om te investeren in onroerend goed, en nog altijd heel populair voor mensen met wat meer vermogen,  omdat het nog altijd heel goed werkt en bewezen heeft effectief te zijn in het generen van een passief inkomen. Je zal zelf allicht ook wel wat mensen in je omgeving of familie kennen die dit doen en zo één  pand (of enkele panden) in hun portefeuille hebben. Een bekend voorbeeld is Prins Bernhard die meer dan 100 huizen bezit en verhuurt in Amsterdam ;).

Hier heb je natuurlijk de volledige controle over waar je in belegt en hoe je je investering beheert, maar er zijn ook wel enkele nadelen:

Hoeveel eigen geld heb je nodig voor een beleggingspand?

Dit hangt sterk af van hoeveel je kan lenen van de bank. Als je bijvoorbeeld een pand van €400K wil aankopen en je krijgt een hypotheek voor 80% van de waarde dan zal je nog steeds €80K uit eigen vermogen moeten bijleggen, dit is exclusief overdrachtsbelasting (8%), notariskosten en eventuele kosten voor de makelaar, inspectie, etc… Dus je zit al heel snel aan een eigen inleg van minstens  €100K.

Van alle manieren is dit zeker niet de meest toegankelijke, maar indien deze directe manier van investeren je het meeste aanspreekt zijn er wel een paar alternatieven om de eigen inbreng naar beneden te halen.

Beleggen in beleggingspand met de overwaarde van je huis

Als je al een eigen woning bezit, dan kan je de overwaarde in je huis gebruiken om je beleggingspand te financieren.  

Wat is overwaarde?

Met de stijgingen van huizenprijzen over de laatste paar jaren is de kans groot dat ook de waarde van je woning is toegenomen. De overwaarde is dan het verschil tussen wat je woning vandaag waard is en wat de nog openstaande hypothecaire schuld is. Voorbeeld: Stel dat je je woning in het verleden hebt gekocht voor €300K met een hypotheek van €200K en dat die vandaag €400K waard is met nog  €150K resterende hypotheek, dan is je overwaarde €250K.

Je kan die overwaarde gebruiken als onderpand bij je bank om een lening af te sluiten waarmee je je investering in een beleggingspand verder kan financieren (buiten de hypotheek op je beleggingspand). Afhankelijk van je situatie kan het zelfs zijn dat je hiermee geen andere inbreng meer nodig is. Maar er zijn natuurlijk limieten en financiers zullen je vaak niet meer dan 80% van de overwaarde willen lenen. Dus best even samenzitten met je bank of financieel adviseur om te kijken wat de opties zijn. En let wel: de huizenprijzen zijn de afgelopen jaren gestegen, maar dit kan ook veranderen, zorg dus dat je je goed laat informeren alvorens met je overwaarde iets proberen aan te kopen. 

 

Privé-lening

Als je niet genoeg geld hebt voor de eigen inbreng kan je op zoek gaan naar alternatieve financieringen of het geld ophalen binnen je persoonlijke kringen (familie, vrienden, business partners). Ook hier informeer je goed, neem niet onnodige risico’s: de meer je leent, de hoger je maandelijkse kosten gaan zijn en je moet ervoor zorgen dat je genoeg maandelijkse huurinkomsten hebt om die lasten te dragen. Dit is dus alleen een mogelijkheid als de rente aantrekkelijk is en het rekening sommetje klop, maak dus een goede financiële analyse voor je begint en laat je goed adviseren.

Samen investeren met vrienden

Je kan het beleggingspand ook samen aankopen met vrienden of familie om zo de investering te delen en dan deel je ook samen in de lasten, huurinkomsten en winsten. Hier is het belangrijk om goede afspraken te maken, want wat vandaag een goed idee lijkt kan heel anders uitpakken als iedereen andere doelen heeft binnen een paar jaar. 

Garageboxen

Garageboxen zijn ook een populair alternatief omdat de instapprijzen veel lager liggen dan alle andere soorten vastgoed. Je kan al een garagebox vinden vanaf 15.000 euro. Doe wel goed je onderzoek want de locatie is heel cruciaal. Dit zal je huurinkomsten en je rendement bepalen. Kijk ook goed hoe de huurmarkt voor parkeerplaatsen eruit ziet en of er wel vraag voor is in die buurt want het laatste wat je wil is langdurige leegstand. 

Vastgoedfondsen 

Een vastgoedfonds is een beleggingsfonds dat investeert in allerlei vormen van vastgoed. Als belegger, investeer jij een bedrag in het fonds en koop jij eigenlijk een deel van het fonds. Met het kapitaal dat het fonds van jou en andere beleggers ophaalt, gaat het aan de slag met diverse vastgoedobjecten aan te kopen en te beheren. De verhuur en verkoop van dit onroerend goed brengt inkomsten voor het fonds en deze worden als dividend aan de beleggers uitbetaald. 

Deze fondsen komen in allerlei vormen:

De voordelen van fondsen (zeker de beursgenoteerde) zijn duidelijk: Ze zijn heel toegankelijk, je moet geen moeite doen en ze zijn ook heel liquide - je kan kopen en verhandelen wanneer je wil. Maar je geeft veel controle weg, je hebt weinig transparantie waarin je eigenlijk investeert, je bent niet echt betrokken en deze fondsen volgen nogal sterk de schommelingen op de aandelenmarkt. Je kan jezelf de vraag stellen of het dan niet interessanter is om in aandelen te beleggen.

Vastgoed Crowdfunding

Crowdfunding brengt een groep beleggers samen om kapitaal of een lening te geven aan een vastgoedproject. Het geeft vastgoedontwikkelaars de financiering dat nog ontbreekt, voor het bouwen of renoveren van hun project. In ruil daarvoor krijgen de beleggers voor een bepaalde periode rente uitbetaald en in sommige projecten kunnen ze ook delen in de winsten (of verliezen). Het crowdfunding platform is vaak slechts een tussenpersoon en ontvangt een vergoeding voor de betalingen tussen beleggers en ontwikkelaars.

Crowdfunding geeft je als belegger gemakkelijk toegang tot interessante projecten waar je zelf de keuze hebt om te beslissen waarin je investeert. Vaak kan je ook al beleggen vanaf kleine bedragen en zijn de “beloofde” rendementen interessant (soms zelfs ver boven de 10% per jaar) omdat de ontwikkelaars geen traditionele financiering kunnen verkrijgen. 

Dit laatste is dan ook weer iets waar je voor moet uitkijken: er is een hoog risico verbonden met vele van deze investeringen. Vastgoedprojecten zoals nieuwe ontwikkelingen of verbouwingen, kunnen tegen heel wat problemen aanlopen: denk aan vertragingen, project wordt niet afgemaakt of verkocht en dit kan uiteindelijk negatief zijn voor je investering. Daarnaast zijn niet alle ontwikkelaars even betrouwbaar. Wees dus waakzaam en doe een grondig onderzoek want de crowdfunding platformen zelf nemen weinig verantwoordelijkheid en het is ook niet altijd duidelijk wat je rechten zijn als er iets misgaat.

BRXS

BRXS zijn we begonnen omdat geen van de bovenstaande opties voor ons werkte: fondsen waren te afstandelijk en bieden weinig tot geen transparantie, de crowdfunding websites voelden heel riskant en onzeker aan en beleggingspanden kopen leek ons ideaal maar we hadden er gewoon niet het kapitaal en de tijd voor.

Met BRXS verlagen we de drempels van het zelf investeren in huurwoningen. Zo kunnen onze gebruikers:

→ Lees meer over hoe te beginnen in vastgoed met BRXS

Voordelen met BRXS

Risico’s met BRXS

Zoals met alle beleggingen, brengen ook beleggingen op het BRXS platform risico’s met zich mee. Die zijn vergelijkbaar met als je zelf zou investeren in een beleggingspand: je werkelijk rendement is variabel en kan hoger of lager uitvallen dan verwacht. Dit hangt af van verschillende factoren zoals de huizenmarkt of vastgoed specifieke gebeurtenissen zoals wanbetaling van een huurder of een onverwacht onderhoud.

Conclusie

Vastgoed is een geweldige manier om je geld voor je te laten werken en een passief inkomen te generen. Spijtig genoeg wordt het vaak nog onterecht beschouwd als iets voor de “rich and connected”. 

Hopelijk heb je met deze blog meer info wat de mogelijkheden zijn en weet je nu dat je al kan beginnen met investeren weinig geld en dat je goed informeren en weten wat bij je past belangrijk zijn. Hoop dat dit het begin is  van een lange reis waar je geleidelijk aan een (droom) portfolio kan opbouwen (en het daarbij horende passief inkomen).

Contact opnemen