Investeren in de Nederlandse huizenmarkt: de kansen van de Wet Betaalbare Huur

Huizenmarkt
BRXS
Mitchell Hirschstein
BRXS
5/7/2024

Het is nu officieel, de Wet Betaalbare Huur gaat er komen. Op 25 juni 2024 heeft de Eerste Kamer ingestemd met de wetgeving, waardoor beleggers eindelijk weten wat ze te wachten staat. 

In deze blog bespreken we kort de effecten van de Wet Betaalbare Huur en hoe beleggers hier mee om kunnen gaan. 

De Wet Betaalbare huur: Wat houdt het in?

Nieuwe huurregles (prijspeil juli 2024)
Nieuwe huurregles (prijspeil juli 2024)

Wat zeggen de kenners over de Wet Betaalbare Huur?

Er is al veel gezegd en geschreven over de mogelijke gevolgen die de Wet Betaalbare Huur brengt.  

Al met al zijn de reacties dus behoorlijk negatief. Wet Betaalbare Huur gaat in ieder geval niet zorgen voor meer huurwoningen.

Wat betekent dit voor beleggers?

Doe goed onderzoek!

Als belegger moet je direct beginnen met goed onderzoek over je woningen: 

Woningwaarderingsstelsel (WWS)

Maak de juiste afweging en pas je strategie aan

Je gaat als belegger ook de afweging maken of het nog rendabel genoeg is om de woning te verhuren, want niemand wil verhuren met een negatief resultaat. 

Kijk goed naar alle kosten die bij de verhuur horen en zet dit af tegen de huur die je bij een nieuwe huurder mag vragen. Zo krijg je een goed beeld van je toekomstige netto rendement. Dit moet in een gezonde verhouding staan tot de leegwaarde van de woning, omdat je als belegger wel voldoende gecompenseerd wilt worden voor de waarde van je woning. Bij onvoldoende rendement zal je de overweging maken om de woning dan maar leeg te verkopen. 

De ontwikkeling van de huizenprijzen is hierdoor extra van belang. Na een dip in 2022 zien we inmiddels weer een stijgende lijn in de gemiddelde verkoopprijzen. Dit biedt perspectief voor beleggers.

Actuale cijfers
Bron: Marktinformatie koopwoningen | NVM

Effect op de huurmarkt

De verkoop van deze woningen heeft gevolgen voor de huurmarkt. Er komen minder huurwoningen beschikbaar, terwijl er al een tekort aan huurwoningen is. De huren in het sociale en middensegment zijn inmiddels vastgelegd, waardoor er meer druk komt te staan op vrije sector huurwoningen. Hier kan je als belegger op in spelen. 

Transactieprijsontwikkeling kwartaal op kwartaal
Bron: Prijsstijging woningmarkt zet door | NVM

Hoe te investeren onder de Wet Betaalbare Huur?

Investeren in woningen die vallen onder de Wet Betaalbare Huur wordt een simpele rekensom. 

Investeren in huurwoningen kan dus nog steeds een goede belegging zijn, maar de Wet Betaalbare Huur toont wel aan dat je als belegger altijd goed op de hoogte moet zijn van nieuwe wetgeving en dat je bereid moet zijn om je strategie aan te passen. 

Bij BRXS volgen we al deze ontwikkelingen op de voet, zodat we goed voorbereid zijn en adequaat kunnen handelen. Hier kan jij als belegger jouw voordeel mee doen. Je kan gespreid investeren in notes voor het aankopen van huurwoningen, die zijn getoetst aan de geldende wet- en regelgeving. In onze volgende blog nemen wij je mee in de voorbereidingen die wij hebben gedaan naar aanleiding van de Wet Betaalbare Huur, want we hebben uiteraard ook goed gekeken naar onze bestaande verhuurde woningen.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Contact opnemen