Belegging in huurwoning: Wat zijn de voordelen? Hoe doe je het?

Vastgoed beleggen
Co-Founder BRXS
Filip Nuytemans
Co-Founder BRXS
8/12/2022

Er zijn zoveel verschillende manieren om je geld te beleggen van aandelen, obligaties tot crypto, NFT's, goud en nog veel meer. Toch blijft investeren in een huurwoning een hele populaire manier om een passief inkomen te generen, iets waar je voor de rest van je leven profijt van kan hebben.

Passief inkomen 

Elke maand ontvang je de huur van de huurders in je pand. Die huurinkomsten kan je zien als een passief inkomen, een vast bedrag dat elke maand op je rekening gestort wordt. Hoewel er risico’s zijn zoals leegstand (een tijdje geen huurders) of huurders die niet betalen, zijn de huurinkomsten in het algemeen vrij stabiel en voorspelbaar.

Voor je een huurwoning aankoopt, is het aan te raden om een berekening te maken van  het te verwachte directe rendement uit je huurinkomsten. Dit doe je door alle geschatte kosten zoals verzekering, gemeentebelasting, hypotheek betalingen, onderhoud, erfpacht,... af te trekken van de jaarlijkse huur. Deze netto huurinkomsten op jaarbasis deel je dan door het eigen geld dat je in de woning geïnvesteerd hebt om het directe rendement te bekomen. Het liefst wil je in ieder geval ergens tussen de 3-4% uitkomen.

Waardevermeerdering

Buiten het directe rendement, geniet je op de lange termijn ook nog van mogelijke prijsstijgingen in de vastgoedmarkt. Deze zijn veel moeilijker in te schatten want niemand weet wat de toekomst exact brengt, dus beter niet al te grote verwachtingen te hebben. Meer over de huidige huizenmarkt en huisprijzen in het verleden vind je in onze blogpost hier.

Door gedeeltelijk een beleggingspand te financieren met een hypotheek, kun je de mogelijke waardevermeerdering vergroten. 

Hypotheek met hefboomwerking

De hypotheek op je beleggingspand zorgt voor een hefboomeffect omdat je het eigen geld dat je moet inbrengen verlaagt. Dus dezelfde winsten maak je nu met minder eigen kapitaal en dus krijg je een hoger rendement. 

Simpel voorbeeld:

Stel je koop een woning van 400K met 80K eigen kapitaal en 320K hypotheek. Als de woning het volgende jaar met 5% in waarde stijgt, is het 420K waard en de eigenwaarde is 100K (Woningwaarde min de hypotheek). Je hebt dus 20K winst gemaakt op je 80K investering of anders gezegd een rendement van 25% (beter dan de 5% indien je de woning volledig met eigen geld had aangekocht).

Minder volatiliteit

Als je investeert op de beurs dan weet je waarschijnlijk wat volatiliteit is: de aandelenprijzen kunnen sterk verschillen van dag tot dag en zo heb je dagen met hoge stijgingen (+5% en hoger) maar ook dagen met sterke dalingen (-5% en lager). Over de lange periode gaat de beurs wel omhoog, maar dit achtbaan gevoel kan behoorlijk emotioneel uitputtend zijn als je je portefeuille geregeld volgt en het betekent ook meer risico over het algemeen. 

Vastgoed kent een veel lagere volatiliteit en brengt als gevolg meer stabiliteit in je portefeuille en vermindert misschien ook wel het aantal slapeloze nachten waar je piekert over dalingen in je portefeuille.

Inflatie bescherming

Van alle type investeringen, is vastgoed het meest gecorreleerd met inflatie. Dus wanneer de prijzen stijgen door inflatie, stijgt vaak ook de waarde van een woning en ook de huurprijs. De meeste huurcontracten stipuleren een verhoging van de huurprijs om de inflatie te volgen, waardoor je huurinkomsten mee naar boven bewegen en een bescherming tegen inflatie bieden. 

Gemakkelijk beleggen in een huurwoning

Je kan het volledig zelf doen en je eerste huurwoning aankopen. Nu is het wel niet zo eenvoudig en laagdrempelig als beleggen op de beurs. Het kan vrij veel tijd en hard werk vergen, en in vele gevallen heb je toch een aanzienlijke som geld nodig.  

Daarom zijn wij BRXS gestart: een platform waar je direct kan investeren in beleggingspanden van jouw keuze vanaf €100 en je vastgoedportefeuille opbouwen. Je verdient huurinkomsten en profiteert ook van de waardeontwikkeling op de langere termijn. Zo kan je al doende leren, ervaring opdoen en misschien wel later toepassen als je volledig zelf aan de slag wil.

→ Leer meer over hoe in vastgoed investeren met BRXS

-> Maak een gratis BRXS account aan

Buiten BRXS zijn er nog andere manieren om in vastgoed te Beleggen, zelfs al heb je weinig geld om mee te beginnen. Elke manier heeft zijn voor- en nadelen, dus goed om even aandachtig te lezen en te kijken welke manier het beste bij je past. Wat je ook kiest, hopelijk is dit het begin je vastgoed portfolio en bouw je geleidelijk aan een passief inkomen op.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Contact opnemen